Oekraïne 2014

Oekraïne 2014

Werkbezoek Pastoraal Fonds aan Oekraïne van 6 april t/m 15 april 2014

De jaarlijkse reis van het Pastoraal Fonds (Henk Maat, Jan Lindhout, Astrid Batenburg en Marja Mantel) naar Oekraïne is gepland van 6 april t/m 15 april 2014. Het Pastoraal Fonds bezoekt jaarlijks een zestal dorpen in Transkarpatië, dicht bij de Hongaarse grens en waar ze Hongaars spreken. Naast de gewone voorbereiding zoals het opstellen van vragen en het verzamelen van spullen is er ook de nodige onzekerheid over het wel of niet doorgaan van de reis. De tv-beelden die ons vanuit Oost-Europa bereiken geven de indruk dat de ongeregeldheden zich vooral in Oost-Oekraïne afspelen. Maar hoe zit het elders in Oekraïne? Als het ook in Lviv (het voormalige Lemberg) begint te “rommelen” dan wordt alles nog onzekerder. De tv-beelden lopen niet parallel met de berichten van de contactpersonen in Transkarpatië. Op zulke grote afstanden: 1000 km (Transkarpatië – Kiev en 1800 km (Transkarpatië – Sassenheim) kan dat gebeuren. Ook bestaat de indruk dat de contactpersonen zeer huiverig zijn om via email of telefoon negatieve informatie te geven. Er wordt gewikt en gewogen en het besluit wordt genomen om te gaan. 

De reis erheen waarbij 1800 km in twee dagen wordt afgelegd gaat voorspoedig. Zelfs de grensovergang tussen Hongarije en Oekraïne verloopt soepel. Het welkom is heel hartelijk. In deze onzekere tijden is het goed elkaar te zien en te spreken. Het gesprek komt natuurlijk snel op de situatie in de dorpen en het land. Er gaan allerlei geruchten door de voornamelijk Hongaarse gemeenschap. worden tegen een vorstelijke vergoeding gevraagd om in andere plaatsen rellen te veroorzaken. Dat mannen hiervoor openstaan is niet verwonderlijk. Heel veel mannen zijn werkloos en leven van een uitkering. Iemand die werkt verdient amper 100 euro in de maand, dus als hem iets wordt aangeboden dat meer geld oplevert dan wordt het gedaan. Veel artikelen worden langs de weg verkocht om toch nog wat inkomsten te hebben.

Op de dokterspost wordt ons gezegd dat de dokter en de verpleegkundige een brief hebben ontvangen waarin hen wordt meegedeeld dat zij zich moeten voorbereiden op een oproep. Ze hebben jonge kinderen en als zij opgeroepen worden zitten vier dorpen zonder medische zorg. Ook voor de gekozen burgemeester zijn onzekere tijden aangebroken. Vanuit Kiev ontvangt hij geen geld om de noodzakelijk verrichtingen in het dorp te laten doen. Zo zitten de in het dorp woonachtige Roma’s inmiddels zonder een goede watervoorziening. De putten zijn drooggevallen en er zijn reeds de eerste ziekte gevallen in de wijk geconstateerd. De kleuterschool – kinderdagverblijf ontvangt minder subsidie voor de bereiding van een maaltijd, terwijl veel kinderen geen eten mee van huis krijgen omdat daar het geld voor ontbreekt. De pensioenen zijn verlaagd en de inflatie is schrikbarend. De lokale munt wordt t.o.v. de Euro steeds minder waard. In het begin van de week kost een euro nog 13 grivny, aan het einde van de week is het al 18 grivny. De prijzen van artikelen in de winkels worden dagelijks aangepast. De verkiezingen die zijn aangekondigd brengt de mensen in onzekerheid. Wat gaat er gebeuren? 

Gelukkig zien we bij het bezoek aan de kinderdagverblijven en kleuterscholen heel veel blije gezichten van kinderen. Alles lijkt hier aan hen voorbij te gaan. Er worden toneelstukjes voor de gasten opgevoerd en de kinderen zingen uit volle borst bij het uit Nederland meegebrachte keyboard. De kinderen trekken ook graag de speciaal voor kleine kinderen gebreide truien aan, zodat we er een foto van kunnen maken. Voor elk kind in de groep is er een prachtige trui. De schoolleiding laat ons trots de verbeteringen zien die het afgelopen jaar zijn gerealiseerd zoals nieuwe vloeren in het gebouw en in het buitenverblijf. We zijn enthousiast over de mooie tekeningen van sprookjesfiguren die op de muur van het buitenverblijf is gemaakt.

Op de lagere school in Nagymuzsaly is nu een echte bibliotheek voor de school gerealiseerd. Werden de boeken in het verleden op oude bedden opgestapeld, nu staan ze netjes op een rij op boekenplanken én de school heeft er een lokaal bijgekregen. In de school is ook de kamer van de dokter opgeknapt.

En dan niet te vergeten het prachtige kunstgrasveld bij de middenschool in Gát. Het ligt er fantastisch bij. De leerlingen van de school en de plaatselijke voetbalvereniging maken er volop gebruik van. Met de nieuwe en gebruikte voetballen uit Sassenheim wordt direct gespeeld. Ook de meegebrachte oranje voetbalshirtjes worden meteen aangetrokken. De burgemeester en directeur van de school zijn er heel trots op dat het samen, met veel sponsors is gerealiseerd.  

De investeringen die middels de opbrengsten van Kringloopwinkel Op Dreef de afgelopen jaren konden worden gedaan beginnen nu al vruchten af te werpen. Met name de ouders sturen hun kinderen naar die scholen die zijn opgeknapt. Het onderhoud is eenvoudiger geworden en de ouders zijn bereid mee te helpen om alles in stand te houden.

De armoede is in Oekraïne zichtbaar aanwezig. De steun die dankzij de inkomsten van Kringloopwinkel Op Dreef kunnen worden gegeven is heel hard nodig. Niet alleen financiële steun, maar ook in de vorm van kledingtransporten. Én het feit dat de mensen daar weten dat er aan hen gedacht wordt is heel belangrijk. Dat er heel ver weg in het voor hen onbereikbare Nederland, mensen zijn, die aan hen denken is een groot goed. Ze voelen zich gehoord.

In Nederland hebben we 4 en 5 mei gevierd en zijn ons er weer even van bewust dat vrijheid een groot goed is. Wij zijn heel dankbaar voor alle mensen die Kringloopwinkel Op Dreef een warm hart toedragen. Die het geduld kunnen opbrengen te wachten totdat we geopend zijn op woensdagmiddag en op zaterdag. Die hun spullen inleveren, zodat ze weer verkocht kunnen worden. Bedenk daarbij ook dat verminderde inkomsten van Kringloopwinkel Op Dreef betekenen dat wij hen niet meer zo goed kunnen helpen als wij graag zouden willen doen.