Hulpgoederen naar Roemenië

Hulpgoederen naar Roemenië

Jaarlijks worden één of twee transporten met hulpgoederen naar een tweetal dorpen in Roemenië verzorgd door Kringloopwinkel Op Dreef, in naam van het Pastoraal Fonds. De goederen gaan voornamelijk naar de dorpen Tileagd en Bilghez. Ook wordt kleding gestuurd naar het kindertehuis Kájánto Mária in Alesd.

In de uitzoekruimte van Kringloopwinkel Op Dreef aan de Kagerdreef 51A te Sassenheim zoeken een aantal dames op verschillende dagen in de week de binnengebrachte dames-, heren-,jongens-, meisjes-, babykleding, schoenen, sportartikelen, medische artikelen, enz. uit. De uitgezochte goederen worden netjes verpakt in dozen (vooral verhuis- en bananendozen). De gevulde dozen worden vervolgens opgeslagen tot een volume van 30 – 35 m3. Dit houdt in zo’n 500 – 700 dozen. 
Het laden van de vrachtauto wordt gedaan door medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef. Een overzicht van deze transporten in de afgelopen jaren:

Transport van hulpgoederen op 8 december 2023

Sassenheim – Op vrijdag 8 december hebben vrijwilligers van Kringloopwinkel Op Dreef onder het motto “Geen dozen met schoenen” een transport met hulpgoederen geladen voor een drietal dorpen in Roemenië.

De afgelopen maanden zijn dozen gevuld met kleding, dekens, schoenen,  incontinentiemateriaal, breiwerk en diverse medische artikelen. Bij elkaar 529 dozen, een container van 30 m3 helemaal vol.
Op het moment dat afspraken met de expediteur worden gemaakt om een hulptransport te regelen komt het bericht dat er geen schoenen in de lading mogen zitten. Gelukkig worden alle dozen met hulpgoederen nauwgezet op soort en doosgewicht geregistreerd én van een label voorzien, zodat direct bekend is dat 47 dozen met schoenen in de lading zitten. Maar wat te doen met dozen met sportkleding? Zitten hier ook sportschoenen bij? Of schoentjes in een doos met babykleding? Besloten wordt om de dozen met schoenen tijdens het laden eruit te halen en te vervangen door dozen gevuld met kleding. Alleen de dozen met sportkleding worden tijdens het laden gecontroleerd op aanwezigheid van schoenen.
Na 1,5 uur laden zitten de 529 dozen netjes in de vrachtwagen en is er zelfs nog ruimte voor een rolstoel.

Behalve kleding zijn op verzoek van de diaconieën in de dorpen Tileagd en Bilghez én van het Kindertehuis Kajántó Mária in Alesd, een aantal dozen met persoonlijke verzorgingsmiddelen, schoonmaakmiddelen en waspoeder meegegeven. Ook persoonlijke cadeaus voor diverse contactpersonen kunnen in deze tijd van het jaar natuurlijk niet ontbreken.

De vrachtwagen rijdt eerst naar Duitsland waar de oplegger op de trein zal worden gereden. Het transport gaat zo per trein tot in Roemenië verder. In Roemenië zal de oplegger weer aan de trekker worden gekoppeld om de geladen goederen in de verschillende plaatsen in Roemenië af te geven. Hoe lang deze reis in totaal gaat duren is nog niet te zeggen. Maar het belangrijkste is dat alle hulpgoederen op de bestemming aankomen en niet worden teruggestuurd of dat een boete wordt geven als er toch “verkeerde” goederen worden aangetroffen in de lading.   

Ondanks alle aangescherpte douaneregels blijft het nodig deze hulpgoederen te sturen omdat het arme mensen ontbreekt aan de nodige inkomsten om kleding, wasmiddelen en persoonlijke verzorgingsmiddelen te kopen.

Transport van hulpgoederen op 14 juli 2023

Sassenheim – vrijwilligers van Kringloopwinkel Op Dreef hebben op 14 juli een transport met hulpgoederen geladen voor Tileagd in Roemenië.

Op woensdag 12 juli komt het bericht van de transporteur, dat het laden van het geplande transport op donderdag 13 juli om 09:00 uur niet doorgaat. Gezien de onzekerheid wanneer de trailer wel in Sassenheim kan zijn, wordt het laden verplaatst naar vrijdag 14 juli om 09:00 uur. Dit leidt tot een aantal afvallers bij de vrijwilligers. Vervolgens komt het bericht dat de vrachtwagen dan niet om 09:00 uur maar ongeveer 10:00 uur zal komen. Dit leidt ertoe dat Ewout Durieux en Henk Maat opnieuw contact met de medewerkers moeten opnemen. Omdat het toch wat onzeker is wanneer de trailer daadwerkelijk komt, wordt besloten om rond 9.30 te beginnen met koffie en koek. Dan zijn we in ieder geval op tijd!

Het loopt echter anders: de vrachtwagen heeft reeds om 07:00 een poging gedaan om via de Menneweg op de Kagerdreef te komen, maar komt i.v.m. de geparkeerde auto’s niet door de bochten. Hij strandt uiteindelijk op de Van Pallandtlaan (buiten Sassenheim). De chauffeur ziet het niet meer zitten en weet niet hoe hij wel op de Kagerdreef moet komen. Na telefonisch contact wordt de chauffeur na de Kagerdreef geloodst en komt de trailer uiteindelijk rond 9:30 uur aangereden.
Dus, nu geen koffie en koek voor de vrijwilligers, maar eerst hard werken.  

Nadat vorige week een transport met hulpgoederen (544 dozen) is geladen met bestemming Oekraïne stonden er al 290 dozen met goederen klaar voor Roemenië. Dit jaar al weer het derde transport met hulpgoederen.

Wat is er geladen voor Tileagd.  276 dozen met kleding, schoenen, linnengoed, gordijnen, dekens en lappen stof, 7 dozen met medische artikelen, 5 dozen met gebreide artikelen, 1 doos met speelgoed voor de kleuterschool en een trampoline voor de middenschool. Alles bij elkaar 2550 kg aan goederen  in 18 m3 laadruimte. De wollen truien, sjaals, mutsen, die zijn meegegeven, zijn door de Hobby Groep van de Protestantse Gemeente Sassenheim zijn gemaakt. 

Transport van hulpgoederen op 8 december 2022

Op donderdag 8 december is door medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef een transport met hulpgoederen geladen die bestemd zijn voor een drietal dorpen in Roemenië. Dit was alweer het zesde transport met hulpgoederen dit jaar: driemaal naar Oekraïne, eenmaal naar Moldavië en nu het tweede transport naar Roemenië. Bij deze zes transporten zijn bij elkaar 2700 dozen met kleding, dekens, schoenen, 230 dozen met medische artikelen en een zeer groot aantal diverse soorten loophulpmiddelen geladen. Alle binnengebrachte kleding is door een 12-tal dames/vrijwilligers van Kringloopwinkel Op Dreef uitgezocht, gecontroleerd, gesorteerd, per soort in dozen verpakt, de dozen van een sticker voorzien met de  plaatsnaam en de inhoud, vervolgens gewogen en geregistreerd.

Voor dit transport zijn ook een aantal dozen met wollen truien, sjaals, mutsen e.d. meegegeven, die door de Hobby Groep van de Protestantse Gemeente Sassenheim zijn gemaakt. Vermeldenswaard is ook dat een aantal sympathisanten van Kringloopwinkel Op Dreef/Pastoraal Fonds speciaal voor deze transporten gebreide/gehaakte artikelen inleveren. Jaarlijks werden ook schoenendozen gevuld waren met speelgoed voor de kinderen (t/m 12 jaar) meegegeven die de Reformatorische kerken in Tileagd, Alesd en Bilghez bezoeken. Helaas moest deze jaarlijkse actie na tientallen jaren noodgedwongen worden gestopt. Daarvoor in de plaats heeft het Pastoraal Fonds nu pakketjes met een verrassing meegegeven.

Wat ging er zoal mee naar Tileagd, Alesd en Bilghez. 470 dozen met kleding, 27 dozen met medische artikelen (incontinentiemateriaal, verbandmiddelen), bundels met wandelstokken en krukken, een postoel, een TV + dvd-speler, een fiets, een trampoline en een lange mat, dozen met speelgoed voor de kleuterschool, dozen met geschenken voor de kinderen en volwassenen. Alles bij elkaar 4160 kg aan goederen  in 30 m3 laadruimte.

Transport van hulpgoederen op 10 maart 2022

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_8640_krant-1024x819.jpg

Op donderdag 10 maart is door medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef een transport met hulpgoederen geladen die vooral bestemd is voor Oekraïense vluchtelingen in Roemenië.
Nadat was gebleken, dat het niet mogelijk was een transport met hulpgoederen rechtstreeks naar Oekraïne te realiseren is besloten om de hulpgoederen naar Roemenië te sturen. Dit na overleg met de contactpersonen van het Pastoraal Fonds in Roemenië. De kerkgemeenschappen in Tileagd en Alesd zijn direct betrokken bij de hulp aan Oekraïense vluchtelingen. Zij kunnen met name dozen die gevuld zijn met dekens, linnen- en beddengoed en medische artikelen zoals verbandmiddelen en incontinentiemateriaal goed gebruiken. Tevens geeft het hun de mogelijkheid om ook kleding te verkopen en met de opbrengst daarvan andere goederen aan te schaffen, zoals bedden, matrassen, enz. Wat ging er zoal mee naar Tileagd en Alesd:
640 dozen met kleding, dekens, linnengoed, 51 dozen met medische artikelen (incontinentiemateriaal, verbandmiddelen, brillen), een rolstoel en bundels met wandelstokken, krukken, grijpers.
In totaal 6375 kg in 40 m3 laadruimte.

Overigens zijn ook nog 90 dozen met hulpgoederen (kleding) met een transport naar Moldavië meegegeven.

Waarom naar Roemenië? Voor transporten naar Oekraïne is altijd een vergunning nodig. Hulp aan Oekraïense mensen zal na de inval van het Russisch leger in Oekraïne vooral plaatsvinden in de buurlanden van Oekraïne. Te meer daar mannelijke, Oekraïense chauffeurs, ouder dan 18 jaar, het land niet meer uit mogen, werkgevers de chauffeurs verbieden om naar Oekraïne te rijden, transportbedrijven niet zeker zijn hoe de situatie is aan de Oekraïense grens en niet meewerken.

Kringloopwinkel Op Dreef is door de inkomsten van de verkoop van tweedehandse goederen in staat deze transporten te bekostigen en mensen in Oost-Europa te helpen. Het blijft nodig deze hulpgoederen te sturen omdat het veel mensen ontbreekt aan inkomsten om kleding te kopen en nu ook om Oekraïense vluchtelingen te helpen. Helaas kunnen er op dit moment (hopelijk tijdelijk) geen rechtstreekse transporten van hulpgoederen naar Oekraïne plaatsvinden.

Kledingtransport op 11 november 2021

In afwachting van een transportvergunning voor een kledingtransport naar Oekraïne, zijn de dozen met goederen met bestemming Roemenië tijdelijk opgeslagen in een zeecontainer, die naast Kringloopwinkel Op Dreef is neergezet. Als deze zeecontainer ook vol met dozen is geladen betekent dit dat het moment is aangebroken om het transport naar Roemenië te organiseren.

Op donderdag 11 november 2021 hebben een tiental medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef een transport geladen voor twee plaatsen in Roemenië (Tileagd en Aleşd). In totaal worden 600 dozen met goederen geladen.  

Wat wordt er zoal geladen: 570 dozen met kleding, schoenen, sportartikelen e.d. Dozen met kerstcadeaus voor de kinderen van de Kinderdienst van de Reformatorische kerk en met speelgoed (Lego, knuffels, spellen, tekenmateriaal) voor de kleuterschool en de Middenschool in Tileagd.
Verder ook 23 dozen met medische artikelen, zoals incontinentiemateriaal, verbandmiddelen en stoma- en kathetermateriaal, twee rolstoelen en een toiletstoel. De medische artikelen gaan naar de dokterspost en een aantal dozen met incontinentiemateriaal naar de diaconie van de Reformatorische kerk in Tileagd. Voor het Kindertehuis Kajántó Mária in Aleşd is naast de dozen met kleding ook een TV meegegeven.
Bij elkaar weer zo’n 35 m3 (5430 kg) aan goederen die belangeloos zijn afgestaan en die nu weer ten goede zullen komen aan mensen die het in Roemenië nodig hebben of zeer goed kunnen gebruiken. Hiermee wordt een goed doel gediend, wat ook het voornaamste uitgangspunt is van Kringloopwinkel Op Dreef. 

Lossen van de lading in Tileagd 13 november 2021

Kledingtransport op 3 december 2020

Sassenheim – Medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef hebben op donderdag 3 december ook een transport met hulpgoederen voor de plaatsen Tileagd en Aleşd in Roemenië kunnen laden.

Terwijl de gehele lading voor het kledingtransport naar Oekraïne klaar staat in “Le Depot” van Kringloopwinkel Op Dreef moet nog wel worden gewacht op de vergunning van de douane in Oekraïne. De vergunning wordt in begin november ontvangen zodat het transport op 19 november kan worden geladen. Terwijl in de maanden september en oktober op de vergunning wordt gewacht gaat het uitzoeken en inpakken van kleding gewoon door. Maar nu voor een kledingtransport naar Roemenië.

Na verloop van tijd is er onvoldoende ruimte om twee transporten op te slaan. Gelukkig brengt Moolenaar BV te Voorhout uitkomst. Daar kunnen de dozen met kleding en medische artikelen voor Roemenië tijdelijk worden opgeslagen. Wekelijkse worden de dozen nu naar dit adres in Voorhout gebracht. Omdat alle dozen daar inmiddels zijn neergezet zal het laden vanaf dat adres plaats vinden.
Op donderdag 3 december staat om negen uur een trailer voor de hal bij Moolenaar BV om geladen te worden voor de plaatsen Tileagd en Aleşd in Roemenië. Wat wordt er zoal geladen: 366 dozen met kleding, schoenen, sportartikelen e.d.. Verder één doos met Engelse leesboeken, vijf grote dozen met 59 tasjes met speelgoed die zijn gevuld door de kinderen en ouders van de Protestantse Gemeente Sassenheim.
Deze tasjes zullen aan 59 Hongaarse kinderen worden gegeven die in Roemenië wonen.
Dozen (33) gevuld met medische artikelen, zoals incontinentiemateriaal, drinkvoeding, verbandmiddelen en stoma-materiaal, verder een rolstoel, krukken, looprekken en wandelstokken. Van deze medische artikelen gaat een deel naar de diaconie van de Reformatorische kerk, een deel naar de dokterspost in Tileagd en een deel naar het ziekenhuis in Aleşd. Ook zijn een aantal dozen meegegeven met kerstgeschenken voor de contactpersonen en vrienden van de (oud-)leden van het Pastoraal Fonds.
Bij elkaar weer zo’n 25 m3 aan goederen die belangeloos zijn afgestaan en die nu weer ten goede zullen komen aan de mensen die het in Roemenië nodig hebben of zeer goed kunnen gebruiken. Met name in deze corona-tijd is het nodig deze hulpgoederen te sturen omdat het veel mensen ontbreekt aan inkomsten. Hiermee wordt een goed doel gediend, wat ook het voornaamste uitgangspunt is van Kringloopwinkel Op Dreef. Alleen door de inkomsten van de verkoop van tweedehandse goederen zijn wij in staat deze transporten te bekostigen en de mensen in Roemenië en Oekraïne op deze wijze te helpen.

Kledingtransport op 2 juli 2020

Recordaantal dozen met goederen naar Roemenië

 

Gedurende twee maanden kon geen kleding bij Kringloopwinkel Op Dreef worden ingebracht omdat de winkel gesloten was i.v.m. het coronavirus.
De landsgrenzen waren dicht en in Roemenië was een zeer stringente lockdown van toepassing. Transporten van kleding waren dus niet mogelijk. Halverwege de maand mei zijn medewerkers weer aan het werk gegaan om kleding uit te zoeken. Alles op de bekende 1,5 meter afstand. Omdat na openstelling van de winkel ook veel kleding kon worden ingebracht, viel er de afgelopen tijd heel veel uit te zoeken en te verpakken. Dat was merkbaar in de opslag, Le Depot, aan de Kagerdreef. In diverse ruimten van het gebouw werden de met uitgezochte en gevulde kledingdozen neergezet.
Op donderdag 2 juli 2020 hebben 12 medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef een transport geladen voor een tweetal plaatsen in Roemenië (Tileagd en Aleşd). In totaal worden het recordaantal van 831 dozen met goederen geladen.  Bij elkaar ruim 5000 kg aan goederen. Bij elkaar weer zo’n 45 m3 aan goederen. Behalve dozen met kleding, schoenen, sportartikelen e.d., gingen er ook dozen mee gevuld met Engelse leesboeken, speelgoed, gebreide dekens,  incontinentiemateriaal, drinkvoeding, verbandmiddelen en stoma-materiaal.

Op zaterdag 4 juli zijn de goederen afgeleverd in Tileagd en Alesd.
        

Kledingtransport op 21 november 2019

Op donderdag 21 november 2019 hebben 13 medewerkers van
Kringloopwinkel Op Dreef een transport geladen voor een drietal plaatsen in Roemenië (Tileagd, Aleşd, en Bilghez). In totaal worden 766 dozen met goederen geladen.  
Wat wordt er zoal geladen: 733 dozen met kleding, schoenen, sportartikelen e.d.; Engelse leesboeken en voetballen voor de Middenschool in Tileagd, vijf grote dozen met 59 schoenendozen die met speelgoed zijn gevuld door de kinderen en ouders van de Protestantse Gemeente Sassenheim. Gebreide sjaals, mutsen truien en dekens gemaakt door de HobbyGroep van de Protestantse Gemeente Sassenheim.
Vijf computers met bijbehorende monitors voor de school in Bilghez
Er wordt zelfs een viool meegestuurd.

Dozen (33) met medische artikelen, gevuld met incontinentiemateriaal, drinkvoeding, verbandmiddelen en stoma-materiaal, verder een rolstoel en wandelstokken. Een deel hiervan gaat naar de diaconie van de Reformatorische kerk, een deel naar de dokterspost in Tileagd en een deel naar het ziekenhuis in Aleşd. Bij elkaar weer zo’n 45 m3 aan goederen.

Op 25 november 2019 zijn de goederen afgeleverd in Roemenië, waaronder Tileagd.

Kledingtransport op 22 november 2018

Op donderdag 22 november 2018 is door 11 medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef een transport geladen voor een viertal plaatsen in Roemenië (Tileagd, Aleşd, Bilghez en Salonta). In totaal werden 739 dozen met goederen geladen.
Wat is er zoal geladen: kleding e.d. (670);  voetbalkleding (5), rolstoelen (3), een elektronisch orgel, loophulpmiddelen, Engelse en Hongaarse boeken, kinderspeelgoed en knuffels, schoenendozen die met speelgoed zijn gevuld door de kinderen en ouders van de Protestantse Gemeente Sassenheim. Gebreide sjaals, mutsen truien, dekens, enz. die door de HobbyGroep van de Protestantse Gemeente Sassenheim zijn vervaardigd.

Dozen met medische artikelen (42), waaronder ook drinkvoeding en incontinentiemateriaal. Een deel hiervan gaat naar het ziekenhuis in Salonta. En nachtkastjes (12) en schemerlampen (12) voor het Kindertehuis in Aleşd.
Bij elkaar weer zo’n 45 m3 aan goederen die eerst belangeloos zijn afgestaan en die nu weer ten goede zullen komen aan de mensen die het in Roemenië nodig hebben of zeer goed kunnen gebruiken. Hiermee wordt een goed doel gediend, wat ook het voornaamste uitgangspunt is van Kringloopwinkel Op Dreef.

Kledingtransport op 8 maart 2018

Op donderdag 8 maart 2018 zijn door medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef 255 dozen geladen voor een tweetal plaatsen in Roemenië, nl. Tileagd en Alesd. Naar schatting 15 m3 aan goederen.
Voor Tileagd zijn geladen: 110 dozen met kleding, 16 dozen met 30 pc-beeldschermen, 1 doos Engelse boeken voor de Middenschool en 3 dozen met Nutridrink (een dieetvoeding voor medisch gebruik bij de dieetbehandeling van ziekte gerelateerde ondervoeding) voor het ziekenhuis in Marghita.

Voor Alesd zijn geladen: 120 dozen met kleding en 5 dozen met 10 pc-beeldschermen.
Inmiddels is het transport op de bestemming aangekomen en op maandag 10 maart 2018 ook gelost.

   

Kledingtransport op 24 november en 1 december 2017

Op vrijdag 24 november en vrijdag 1 december 2017 zijn door medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef een tweetal transporten voor vier plaatsen in Roemenië geladen.
In totaal zijn bij deze twee transporten 698 dozen van verschillende afmetingen in de trailers geladen. Voor Tileagd zijn verschillende projectieschermen, een rolstoel, incontinentiemateriaal wandelstokken, kerstversiering, posters e.d. meegegeven. De meeste dozen zijn bestemd voor Tileagd, zo’n 493. De dozen bevatten naast kleding ook de schoenendozen die in de Protestantse kerken in Sassenheim door kinderen zijn gevuld met speelgoed (voor de kinderen aldaar), medische artikelen voor de plaatselijke dokterspost en het ziekenhuis in Marghita, door de HobbyGroep van de Julianakerk gebreide artikelen voor de dokterspost en de diaconie in Tileagd. Voor het Kindertehuis “Kajanto Maria” in Aleşd zijn kerstartikelen meegegeven waarmee de kinderen het een en ander kunnen versieren.
Voor de Middenschool zijn dozen met Engelse boeken en sportartikelen meegegaan. De kleuterschool krijgt speelgoed die afkomstig is van de actie “Goedzak” die momenteel ook bij AH in Sassenheim wordt gehouden.
Voor het dorp Bilghez werden in totaal 205 dozen geladen. Naast de dozen met kleding gaan naar dit dorp ook met speelgoed gevulde schoenendozen, speelgoed voor de kleuterschool en gebreide artikelen voor jonge moeders.
Op 26 november 2017 en 2 december 2017 zijn de transporten in Tileagd en Bilghez gelost.

Kledingtransport op 17 november 2016

Op donderdag 17 november 2016 is door medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef een transport voor een viertal plaatsen in Roemenië geladen. In totaal zijn 630 dozen van verschillende afmetingen in de trailer geladen. Ook ging een elektronisch orgel voor de Reformatorische kerk in Tileagd en een personen tillift voor het Ziekenhuis “dr. Pop Mircea” in Marghita op transport. De meeste dozen zijn bestemd voor Tileagd, zo’n 411. De dozen bevatten naast kleding ook de schoenendozen die in de Protestantse kerken in Sassenheim door kinderen zijn gevuld met speelgoed (voor de kinderen aldaar), medische artikelen voor de plaatselijke dokterspost en het ziekenhuis in Marghita, door de HobbyGroep van de Julianakerk gebreide artikelen voor de dokterspost en de diaconie in Tileagd en het Kindertehuis “Kajanto Maria” in Aleşd.
Voor de Middenschool zijn dozen met Engelse boeken, sport- en spelartikelen en een tiental platte beeldschermen meegegaan. De kleuterschool krijgt speelgoed die afkomstig is van de actie “Goedzak” die momenteel ook bij AH in Sassenheim wordt gehouden.
Voor het dorp Bilghez werden in totaal 219 dozen geladen. Naast de dozen met kleding gaan naar dit dorp ook met speelgoed gevulde schoenendozen, speelgoed voor de kleuterschool en gebreide artikelen voor jonge moeders.Op 21 november 2017 is het transport in Tileagd en Bilghez gelost.