Hulpgoederen naar Oekraïne

Hulpgoederen naar Oekraïne

Sinds augustus 2002 is het Pastoraal Fonds in staat om in samenwerking met diverse transporteurs transporten met hulpgoederen rechtstreeks naar Oekraïne te verzorgen. Per jaar worden ca. 2500 (verhuis- en bananen)dozen met kleding, verbandmiddelen, incontinentiemateriaal, loophulpmiddelen en andere goederen opgestuurd naar een zestal dorpen in Transkarpatië in Oekraïne.
Tot 2020 wordt een transport eerst in een gebouw voor opslag en distributie in Beregowo opgeslagen, waar het Pastoraal Fonds een douaneruimte huurt. Als het transport na ca. drie tot vijf maanden wordt vrijgegeven door de douane worden de goederen rechtstreeks vanuit dit depot aan de contactpersonen van het Pastoraal Fonds gegeven. De contactpersonen verdelen de goederen  verder in hun eigen dorp, waarvan er een zestal zijn. Zo weet het Pastoraal Fonds zeker dat de goederen op de juiste plaats terecht komen. Vooral de allerarmste mensen krijgen de kleding. Veelal zijn dit mensen op leeftijd die moeten leven van een zeer karig pensioen of vaak geheel geen pensioen. Ook zijn er veel alleenstaande ouders die in aanmerking komen.
Vanaf 2020 moet eerst een transportvergunning in Oekraïne (Uzhgarod) worden aangevraagd alvorens de hulpgoederen met een trailer naar Beregowo kunnen worden gebracht. Met een uitgebreide set aan documenten moet worden aangetoond dat er een ontvanger is voor de goederen, de samenstelling en gewichten van de meegestuurde lading bekend is en aangegeven is dat het om een gift gaat. Tevens moet voor de goederen een zogenaamde “Sanitary” verklaring zijn afgegeven. 

Sinds de oorlog met Rusland is de verplichting van diverse transportdocumenten sterk aangepast. Vanaf februari 2022 is alleen nog een zogenaamd “Declaration form for Ukraïne” nodig. Hierop moeten de gegevens van de afzender, de ontvanger, de chauffeur en zijn truck en de samenstelling van de lading met hulpgoederen vermeld. 

 

Transport met hulpgoederen geladen op 15 februari 2024

Op donderdag 15 februari 2024 hebben een tiental vrijwilliger van Kringloopwinkel Op Dreef 450 dozen (ca. 30 m3 = 4089 kg) met hulpgoederen geladen voor Oekraïne. Hiervan zijn 390 dozen gevuld met kleding, dekens, schoenen, linnengoed en gebreide artikelen. Zo’n 50 dozen bevatten medische artikelen zoals verbandmiddelen, energie verhogende dranken, sondevoeding, operatiemateriaal en incontinentiemateriaal. Verder nog 10 dozen met persoonlijke verzorgingsmiddelen, zoals shampoo, douchefris, tandpasta, handzeep, deodorant. Ook een aantal loophulpmiddelen zijn meegegeven.

Na een rit van meer dan 1600 km hoopt de chauffeur met zijn lading na drie dagen rijden in Beregowo (Oekraïne) aan te komen. Hier zullen de contactpersonen van het Pastoraal Fonds de dozen direct lossen en sorteren en vervolgens naar hun dorpen meenemen. Daar begint voor hen het werk van verdelen.

Kringloopwinkel Op Dreef is door de inkomsten van de verkoop van tweedehandse goederen in staat deze transporten van hulpgoederen te bekostigen en de mensen in een zestal  dorpen in Oekraïne een beetje te helpen. Ondanks alle regelmatig veranderende  douanevoorschriften wordt gestreefd deze transporten met hulpgoederen te blijven organiseren. Door de oorlog ontbreekt het namelijk veel mensen en ook doktersposten en ziekenhuizen aan de nodige inkomsten om kleding, persoonlijke verzorgingsmiddelen en medische artikelen te kopen.

Op dinsdag 20 februari zijn de goederen in Beregowo aangekomen en door de contactpersonen opgehaald.

 

Transport met hulpgoederen geladen op 6 juli 2023

 

Op donderdag 6 juli komt de Oekraïense trailer rond half negen bij Kringloopwinkel Op Dreef in Sassenheim aan. Helemaal leeg. De Oekraïense chauffeur, die in de buurt van Odessa woont, laat ons weten dat het hulptransport uit Sassenheim de enige lading is en dat de dozen dus goed verdeeld moeten worden over de laadvloer van de trailer. Tien medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef zijn direct aan de slag de slag gegaan. Het gebruik van gelijke dozen maakt het stapelen in de trailer eenvoudiger. Na 1,5 uur is de trailer dan ook geladen.
Tijdens het laden vertelt de chauffeur dat hij al twee weken onderweg is. Nadat hij in Oekraïne heeft geladen gaat zijn rit eerst naar Polen, vervolgens naar België en om uiteindelijk in Nederland te eindigen. Het is wel de bedoeling dat de trailer een vracht mee terug zal nemen naar Oekraïne! 
Hierdoor wordt zijn rit over twee weken uitgesmeerd.  

 

In totaal zijn 544 dozen (ca. 35 m3 = 4866 kg) meegegeven. Hiervan zijn 497 (bananen) dozen gevuld met kleding e.d., waarbij ook een aantal dozen gevuld zijn met gebreide truien, sjaals en mutsen. Het breiwerk is verricht door de dames van de Hobbygroep van de Protestantse Gemeente in Sassenheim. Zo’n 47 dozen zijn gevuld met medische artikelen zoals verbandmiddelen, energie verhogende dranken, sondevoeding, operatiemateriaal en incontinentiemateriaal. Met dit transport zijn loophulpmiddelen, 2 rolstoelen, 2 postoelen, wandelstokken, een hometrainer en twee autostoeltjes meegestuurd

 

Transport met hulpgoederen geladen op 23 maart 2023


 De situatie in Oekraïne blijft onverminderd slecht. De mensen hebben nog steeds te leiden onder voortdurende oorlogsdreiging. Dagelijks wordt de stroomvoorziening voor lange tijd, soms 6 – 16 uur, onderbroken. Als er geen stroom is kunnen als elektrische apparaten niet worden gebruikt, verlichting en internet, telefoon, computers. De grensovergang is gesloten omdat de computers niet werken en geen registratie kan plaatsvinden. Op het moment dat er weer stroom is kan met een elektrische pomp het water uit de put worden opgepompt en in pannen en emmers worden gedaan.  Dit water kan weer worden gebruikt om eten te koken en soep te maken, want dit doet men met op hout gestookte fornuizen. Er is grote behoefte aan kleding, dekens, goed schoeisel, want die zijn heel duur geworden net als alle levensbehoeften. De doktersposten en de ziekenhuizen hebben een tekort aan medische artikelen, zoals verbandmiddelen, krukken, looprekken en rolstoelen. Kringloopwinkel ontvangt dan ook graag deze goederen om die vervolgens naar Oekraïne te kunnen transporteren

Op donderdag 23 maart komt de Oekraïense trailer rond half negen bij Kringloopwinkel Op Dreef in Sassenheim aan. Helemaal leeg. De Oekraïense chauffeur laat ons weten dat het hulptransport uit Sassenheim de enige lading is en dat de dozen dus goed verdeeld moeten worden over de laadvloer van de trailer. Tijdens het laden vertelt de chauffeur desgevraagd dat hij bij het begin van de oorlog was opgeroepen om dienst in het leger te doen. Hij is naar Kyiv gestuurd waar hij een aantal maanden heeft verbleven. Nu mag hij weer zijn oude beroep uitoefenen en zal (voorlopig) niet meer worden opgeroepen.  

In totaal zijn 525 dozen (ca. 33 m3 = 4700 kg) meegegeven. Hiervan zijn 475 (bananen) dozen gevuld met kleding e.d., waarbij ook een aantal dozen gevuld zijn met gebreide truien, sjaals en mutsen. Het breiwerk is verricht door de dames van de Hobbygroep van de Protestantse Gemeente in Sassenheim. Zo’n 45 dozen zijn gevuld met medische artikelen zoals verbandmiddelen, energie verhogende dranken, sondevoeding, operatiemateriaal en incontinentiemateriaal. Voor een 6-tal kleuterscholen is speelgoed, voornamelijk Lego Duplo, meegegeven.
Het ontbreekt in dit transport niet aan loophulpmiddelen, rolstoelen, postoelen en wandelstokken.  

 Kringloopwinkel Op Dreef is door de inkomsten van de verkoop van tweedehandse goederen in staat deze dure transporten van hulpgoederen te bekostigen en deze mensen op deze wijze te helpen.
Het blijft nodig deze hulpgoederen te sturen omdat veel goederen zoals kleding en dekens niet voor handen zijn en het veel mensen ontbreekt aan inkomsten om deze noodzakelijke goederen aan te schaffen in deze moeilijke oorlogstijd.

Transport gelost in Beregowo op 27 maart 2023

De contactpersonen zijn gewaarschuwd en kunnen samen met kennissen en vrienden de trailer lossen. Alles wordt eerst netjes op plaatsnaam gesorteerd en daarna meegenomen, ieder naar zijn eigen dorp.

Derde transport met hulpgoederen op 24 november 2022

Op donderdag 24 november hebben vrijwilligers van Kringloopwinkel Op Dreef voor de derde keer dit jaar een transport met hulpgoederen geladen voor zes dorpen in Transkarpatië in Oekraïne.
Regelmatig ontvangt het Pastoraal Fonds in Sassenheim berichten van de contactpersonen in de Karpaten in Oekraïne over het dagelijkse leven aldaar. De mensen hebben te leiden onder voortdurende spanning of de oorlog ook hun dorpen zal bereiken. De zorg voor de vluchtelingen die uit het oosten van Oekraïne naar hun dorpen komen. De elektriciteit die regelmatig uitvalt of centraal wordt afgesloten. Het luchtalarm dat dagelijks is te horen maakt het leven heel onzeker. Daar komt nog bij dat de dagelijkse boodschappen ook heel duur zijn geworden. Voor de koude wintermaanden is grote behoefte aan warme kleding, dekens, goed schoeisel en de doktersposten en ziekenhuizen hebben een tekort aan medische artikelen. Gelukkig vinden in de dorpen geen raketaanvallen plaats.

Kringloopwinkel Op Dreef heeft om die reden op donderdag 24 november een derde transport met de gewenste hulpgoederen voor Oekraïne geladen. In totaal zijn 470 dozen (ca. 30 m3 = 4600 kg) meegegeven. Hiervan zijn 410 (bananen) dozen gevuld met kleding e.d., waarbij ook een aantal dozen gevuld zijn met gehaakte/gebreide dekens die nog tijdens het laden van de trailer zijn ingebracht en verpakt. Zo’n 60 dozen konden worden gevuld met medische artikelen zoals verbandmiddelen, energie verhogende dranken, sondevoeding, operatiemateriaal, incontinentiemateriaal. Te veel om op te noemen. Ook ontbrak het niet aan loophulpmiddelen en ruggensteunen voor in bed.  

Kringloopwinkel Op Dreef is door de inkomsten van de verkoop van tweedehandse goederen in staat deze dure transporten van hulpgoederen te bekostigen en deze mensen op deze wijze te helpen.
Het blijft nodig deze hulpgoederen te sturen omdat veel goederen zoals kleding en dekens niet voor handen zijn en het veel mensen ontbreekt aan inkomsten om deze noodzakelijke goederen aan te schaffen in deze moeilijke oorlogstijd.

Transport met hulpgoederen gelost op 28 november 2022

Nadat de trailer op donderdag 24 november in Sassenheim is geladen vertrekt de trailer richting Oekraïne. Bij de grensovergang van Vysne Nemecke Border Cross Point  naar Uzhhorod in Oekraïne kan de chauffeur heel snel doorrijden. Op maandag 28 november komt de trailer in Beregowo in Oekraïne aan. De contactpersonen worden direct gewaarschuwd zodat zij, samen met kennissen en vrienden, de trailer kunnen lossen. Alles wordt eerst netjes op plaatsnaam gesorteerd en daarna meegenomen, ieder naar zijn eigen dorp.

 

Tweede transport met hulpgoederen op 12 augustus 2022


Het organiseren van een transport met hulpgoederen naar Transkarpatië in Oekraïne is niet eenvoudig en is ook erg duur. De hoge kosten worden veroorzaakt door de brandstofprijs van diesel en de wachttijd van 7 tot 8 dagen bij de grensovergang tussen Oekraïne naar Polen. Zowel papieren van de trailer als die van de chauffeur worden uitgebreid gecontroleerd of de trailer en de chauffeur de grens wel mogen passeren. De trailer kan mogelijk gebruikt worden voor het transporteren van graan. De chauffeur vanwege zijn (jonge) leeftijd, (on)vervangbaarheid in het bedrijf en de lading die de chauffeur moet ophalen. Dit alles vanwege de oorlog in Oekraïne. Deze zaken hebben Kringloopwinkel Op Dreef/Pastoraal Fonds er niet van weerhouden om toch een transport van hulpgoederen te (laten) organiseren.

Ondanks het zeer warme weer worden op vrijdag 12 augustus door elf vrijwilligers van Kringloopwinkel Op Dreef in totaal 540 dozen geladen (30 m3 = 4600 kg). Hiervan zijn 480 dozen gevuld met kleding en 60 dozen met medische artikelen zoals verbandmiddelen voor de plaatselijke doktersposten, incontinentiemateriaal voor de hulpbehoevende mensen in de zes dorpen in Oekraïne en materiaal voor het ziekenhuis in Beregowo. Daarnaast looprekken, wandelstokken, zgn. handylegs en loopkrukken, een twee collages van tulpenvelden. Na anderhalf uur laden met de gebruikelijke koffiepauze met een gevulde koek zit alle netjes in trailer. Via Duitsland en Polen zal de trailer vervolgens ook door Oekraïne rijden om uiteindelijk in Beregowo te kunnen lossen.

Uit correspondentie blijkt dat de mensen verlangend uitzien naar het transport met hulpgoederen. Zeker in deze tijd van aanwezigheid van veel vluchtelingen en de dure levensomstandigheden. De mensen in Oekraïne hebben zwaar te leiden onder deze oorlog. Het oorlogsfront lijkt ver weg, maar dagelijks gaat het luchtalarm en maakt de mensen heel onzeker.
Kringloopwinkel Op Dreef is door de inkomsten van de verkoop van tweedehandse goederen in staat deze dure transporten te bekostigen en deze mensen op deze wijze te helpen. Het blijft nodig deze hulpgoederen te sturen omdat het veel mensen ontbreekt aan extra inkomsten in deze moeilijke oorlogstijd.

Transport met hulpgoederen gelost op 23 augustus 2022

Nadat de trailer op vrijdag 12 augustus in Sassenheim is geladen vertrekt de trailer richting Oekraïne. Bij de grensovergang van Polen naar Oekraïne komt de chauffeur op maandag (15 augustus) met zijn trailer in een file van 20 km. Op vrijdag 19 augustus is de file nog 2 km. Hij is dan al een week onderweg. En dan te bedenken dat vóór de grens geen faciliteiten zijn !
Dinsdag 23 augustus is de trailer in Beregowo in Oekraïne aangekomen. Omdat de contactpersonen al van te voren waren gewaarschuwd konden zij, samen met kennissen en vrienden, de trailer direct. Alles wordt eerst netjes op plaatsnaam gesorteerd en daarna meegenomen, ieder naar zijn eigen dorp.

Transport met hulpgoederen op 31 maart 2022

Op 24 februari kwam na zes maanden wachten, de vergunning voor een transport van hulpgoederen naar Oekraïne binnen. Door de inval van het Russische leger in Oekraïne kwam dit transport echter op
3 maart te vervallen. Deze week kwam het verlossende bericht, dat een transport voor de dorpen in Transkarpatië in Oekraïne kon worden geladen.   
Op donderdag 31 maart, staat al om 8:00 uur een trailer voor de deur van Le Depot van Kringloopwinkel Op Dreef om te worden geladen met hulpgoederen voor Oekraïne. De chauffeur is samen met zijn dochter van ongeveer 13 jaar. Tijdens het laden is zij online met haar school in Oekraïne. Tijdens het laden komt een mevrouw langs om een tasje met lekkernijen aan het meisje te geven. Deze mevrouw heeft gezien dat het om een Oekraïense truck gaat.
Twaalf vrijwilligers hebben 540 dozen met kleding en 33 dozen met medische artikelen
(verbandmiddelen, incontinentiemateriaal en materiaal voor een plaatselijk ziekenhuis) geladen. Behalve de dozen gaan nog 3 rolstoelen, een looprek en een fietsstoel mee. De hulpgoederen gaan via Duitsland en Polen naar Beregowo in Oekraïne, dat ongeveer 10 km van de Hongaarse grens ligt.
Daar worden ze opgehaald door de contactpersonen van het Pastoraal Fonds en naar de zes dorpen gebracht.

Vluchten naar het buitenland
Deze hulpgoederen zullen daar zeer welkom zijn, want Kringloopwinkel Op Dreef/Pastoraal Fonds krijgt diverse berichten over de situatie in de dorpen aldaar. Uit alle berichten blijkt dat de inwoners van deze dorpen heel erg bang zijn dat de oorlog ook die kant op komt. Regelmatig is er luchtalarm, maar gelukkig blijkt er dan niets aan de hand te zijn. Jonge gezinnen zijn bij het begin van de oorlog al vertrokken naar Hongarije, waar zij vaak familie hebben wonen. Want ongeveer 75 % van de bevolking in de regio bij Beregowo is van Hongaarse afkomst. Veel jonge mannen waren al vertrokken, soms met achterlaten van hun vrouw en kinderen. Er zijn bijna nergens meer mannen thuis en degene die er nog zijn, durven zich niet op straat te vertonen, omdat zij direct opgeroepen kunnen worden.
Sommige vluchtelingen rustten 2 of 3 dagen in een dorp uit en reizen dan verder. Anderen blijven voorlopig in het dorp, omdat ze niemand hebben om naar toe te gaan.

Ervaringen van inwoners
“Het doet ons goed dat de mensen in Sassenheim met ons mee leven en bezorgd zijn om ons lot. Wij zien ook de nieuwsberichten en lezen op Facebook over alle verwoestingen en bloedvergieten. Dat twee broeders elkaar, dag na dag, dit aandoen. Want de Russen en Oekraïners zijn broedervolken, we begrijpen niet wat er gebeurt kan zijn. In Transkarpatië heerst “God zij dank” nog rust en vrede en met ons gaat het ook goed.”  
“We hadden nooit gedacht dat we, na twee zware jaren met Covid, u opnieuw niet kunnen ontmoeten. En zeker niet dat een oorlog hiervan de reden zou zijn…”

“Ik heb nooit gedacht dat ik dit zou moeten meemaken. Mijn vader vertelde altijd hoe het in de oorlog was. Ik dacht dat het ons niet meer zou overkomen, maar het gebeurt toch, nu in de 21e eeuw. Ons kleinkind is vandaag vier maanden oud en die hebben we nog niet kunnen zien.

Onderdak in de dorpen

Er komen heel veel vluchtelingen naar de dorpen in Transkarpatië die dicht bij de Hongaarse grens liggen. De vluchtelingen blijven dan bij familie, kennissen, vinden onderdak bij wildvreemde mensen of in de scholen, die nu voor onderwijs zijn gesloten. Van de plaatselijke bevolking ontvangen zij eten en drinken. Dat is een kostbare zaak omdat alles duurder is geworden. Ook de twee keukens van de tafeltje-dek-je projecten van het Pastoraal Fonds zijn ingeschakeld. Er worden nu zowel voor de vluchtelingen als voor de eigen arme bevolking maaltijden bereid. In een van de dorpen wordt de maaltijden samen met restaurants verstrekt. De één ’s morgens, de ander ’s middags.
In Gát wordt de middenschool ingericht voor de opvang van 50 mensen, die elk moment kunnen arriveren. Deze middenscholen, onderwijs voor leerlingen van 6 – 15 jaar, hebben een eigen keuken die nu gebruikt gaat worden om maaltijden te maken voor de vluchtelingen, die in de school verblijven. De school wordt overigens ’s nachts door vrijwilligers bewaakt, om er zeker van te zijn dat de bewoners niets overkomt.  

Vanuit een ander dorp komt het bericht: “Er zijn ook vluchtelingen aangekomen. Ze zijn op diverse plekken in het dorp ondergebracht. De school en de kleuterschool zijn ingericht voor de opvang van vluchtelingen. Dag en nacht zijn hier mensen uit het dorp aanwezig. Het is bedoeld als tijdelijke opvang, er kunnen 30 mensen verblijven. Ze krijgen kleding en drie maaltijden per dag. Bij toerbeurt koken de vrouwen uit het dorp in de keuken van de kleuterschool voor de vluchtelingen. Sommigen zijn bij gezinnen in het dorp ondergebracht.

Medische hulp
In het ziekenhuis in Beregowo, dat nu is omgedoopt in een legerziekenhuis, liggen 50 gewonde soldaten. Medische artikelen zijn daarom zeer welkom. Dat geldt overigens ook voor de plaatselijke doktersposten Het gaat niet goed in de gezondheidszorg, de medewerkers raken overbelast. De schappen in de apotheken zijn zo goed als leeg, niet alleen vanwege de prijsverhogingen, maar ook is de bevoorrading van medicijnen een groot probleem.

Het Pastoraal Fonds
Het Pastoraal Fonds is al vele jaren actief in zes dorpen in Transkarpatië. Naast de projecten en transporten wordt ook diaconale hulp gegeven. Dit gebeurt door het ter beschikking stellen van geld, om voedselpakketten voor arme mensen te kopen. Maandelijks krijgen zo’n 400 personen/gezinnen in deze dorpen een voedselpakket. Het zal duidelijk zijn dat deze voedselpakketten ook aan de instanties en gezinnen wordt gegeven die vluchtelingen verzorgen. Het Pastoraal Fonds houdt contact met de contactpersonen om te bezien of extra financiële hulp kan worden geboden. Het is mogelijk hieraan bij te dragen door een gift op rekeningnummer NL43RABO0357205758 ten name van Pastoraal Fonds. Onder vermelding van “Hulp aan Oekraïne”.

Dank
Bij elkaar konden zo’n 35 m3 (4980 kg) aan hulpgoederen, die belangeloos zijn afgestaan, naar de mensen in Transkarpatië in Oekraïne worden gestuurd. Goederen die heel goed gebruikt kunnen worden bij de opvang van de vluchtelingen in die streek.  Het Pastoraal Fonds is heel erg dankbaar dat nu wel een transport met hulpgoederen naar Oekraïne kon plaatsvinden. Ook de mensen in die dorpen spannen zich in om gevluchte landgenoten te helpen, ondanks de problemen met hoge prijzen van levensmiddelen en gebrek aan medische artikelen.  Kringloopwinkel Op Dreef is door de inkomsten van de verkoop van tweedehandse goederen in staat de transporten, de projecten, de diaconale hulp en ondersteuning van Oekraïense vluchtelingen in Roemenië en Oekraïne te bekostigen.

Transport met hulpgoederen gelost in BEREGOWO op 4 april 2022

Het transport dat op 31 maart 2022 is geladen, is op 4 april 2022 goed aangekomen in Beregowo.
De contactpersonen van het Pastoraal Fonds hebben de goederen direct opgehaald.

Kledingtransport op 8 juli 2021

In begin april van dit jaar is in Oekraïne bij het ministerie van Handel een vergunning aangevraagd voor een transport met hulpgoederen bestaande gebruikte kleding en medische artikelen. Half juni, twee maanden later, komt de transportvergunning binnen en kunnen de voorbereidingen voor het transport beginnen.
Op donderdag 8 juli  staat om negen uur een trailer voor de deur van Kringloopwinkel Op Dreef om geladen te worden voor Oekraïne. Vrijwilligers van Kringloopwinkel Op dreef laden in totaal 612 dozen met kleding en 37 dozen met medische artikelen zoals verbandmiddelen, incontinentiemateriaal en materiaal voor een plaatselijk ziekenhuis geladen. Bij elkaar 649 dozen in 40 m3 vrachtruimte. De totale lading weegt zo’n 5400 kg.

Na anderhalf uur laden, inclusief de gebruikelijke koffiepauze met gevulde koek, zit alle netjes in trailer. Dat is te beschouwen als een record tijd. Het voordeel van uniforme verpakking zoals bananendozen, verhuisdozen en speciale grote dozen  is, dat het vullen van de trailer verhoudingsgewijs eenvoudig is. Wel moet worden bedacht dat de gemiddelde doos tussen de 8 – 12 kg weegt. 

Uit correspondentie  blijkt dat de mensen verlangend uitkijken naar de goederen, want sinds november 2020 is dit het eerste transport van hulpgoederen dat naar Oekraïne gaat. Zeker in deze tijd van covid-19 hebben de mensen het zwaar. Oekraïne is niet zo’n verzorgingsstaat als Nederland. De trailer is op dinsdag 13 juli gelost in Beregowo in Oekraïne. De contactpersonen van het Pastoraal Fonds (het enige projectdoel van Kringloopwinkel Op Dreef) hebben de dozen eerst naar plaatsnaam gesorteerd en vervolgens meegenomen naar hun eigen dorp. Dat zijn er zeven.

 

Kledingtransport op 19 november 2020

Nadat in januari 2020 een kledingtransport richting Oekraïne is gereden, maar helaas niet verder komt dan Polen blijkt, dat inmiddels de douanevoorschriften voor deze hulptransporten zijn gewijzigd.
Tot augustus 2020 heeft het geduurd voordat een bericht uit Oekraïne komt, waarin duidelijk wordt gemaakt onder welke voorwaarden de transporten van hulpgoederen moeten plaatsvinden. Kortweg komt het erop neer dat vooraf een vergunning moet worden aangevraagd voor het transport, waarbij gegevens moeten worden verstrekt van het aantal en het gewicht van de dozen, een beschrijving van de inhoud van de dozen én van de lading een hygiëneverklaring moet worden overlegd. Een aanvraag voor een vergunning duurt 6 – 8 weken. Terwijl er ook weer kleding wordt uitgezocht en ingepakt voor een transport naar Roemenië staan alle ingepakte dozen in de hal van “Le Depot” van Kringloopwinkel Op Dreef opgeslagen. Het is wel een periode van veel improviseren met de beschikbare ruimte, want ook de andere activiteiten gaan gewoon door.  

Op donderdag 19 november staat om negen uur een trailer voor de deur om geladen te worden  voor Oekraïne. In totaal worden 614 dozen met kleding en 26 dozen met medische artikelen zoals verbandmiddelen, incontinentiemateriaal en materiaal voor een plaatselijk ziekenhuis geladen.
Na twee en een half uur laden, inclusief de gebruikelijke koffiepauze met een gevulde koek, zit alle netjes in trailer.  Al moet er wel nog wat plaats gevonden voor 25 dozen die ook mee moeten omdat deze op de aanvraag voor de vergunning staan. Samen met de chauffeur wordt nog een plaatsje gevonden voor in de trailer.
Uit correspondentie  blijkt dat de mensen met smart zitten te wachten op deze goederen, want sinds augustus 2019 is dit het eerste transport van hulpgoederen dat weer naar Oekraïne gaat. Zeker in deze tijd van covid-19 hebben de mensen het zwaar. Oekraïne is niet zo’n verzorgingsstaat als Nederland.

Inmiddels is de trailer onderweg naar Beregowo in Oekraïne. Hier kunnen de contactpersonen van het Pastoraal Fonds (het enige projectdoel van Kringloopwinkel Op Dreef) de goederen bij aankomst van de trailer direct ophalen.

Kledingtransport op 23 januari 2020

Kledingtransport gestrand in Polen

Medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef hebben op donderdag 23 januari een kleding transport  voor Oekraïne geladen, maar het transport is niet verder gekomen dan Glogow in Polen.

Nadat in november van het afgelopen jaar een kledingtransport naar Roemenië is gegaan zijn medewerkers (dames) van Kringloopwinkel Op Dreef kleding blijven uitzoeken voor het volgende transport, namelijk voor Oekraïne. Binnengebrachte kleding wordt in “Le Depot” (voormalige gymzaal aan de Kagerdreef) nagekeken, gesorteerd en ingepakt in bananendozen en verhuisdozen. De bewoners en vrijwilligers van Verpleeghuis De Wilbert in Katwijk aan De Rijn hebben gehaakte en gebreide dekens ingeleverd. Voetbalvereniging Ter Leede heeft hun oude doelnetten en ballen gebracht voor de vereniging in Gát. 
Alle ingepakte dozen worden in de hal van “Le Depot” van Kringloopwinkel Op Dreef tijdelijk opgeslagen.

Op donderdag 23 januari stond er om negen uur een trailer voor de deur van Kringloopwinkel Op Dreef om beladen te worden voor Oekraïne met dozen kleding, medische artikelen en incontinentiemateriaal. Deze keer stonden er ook 30 sets (tafeltje en stoeltje) schoolmeubilair klaar om geladen te worden voor de kleuterschool in Gát en een elektronisch orgel voor het kerkelijk centrum in Kigyós.
Er werden 556 dozen geladen, dat wil zeggen in totaal 35 m3 aan hulpgoederen. Het laden ging niet zo eenvoudig, want het bleek dat het laden met de tafeltjes en de stoeltjes erbij, toch veel moeilijker was dan een lading te stapelen die alleen bestond uit dozen.  Na twee en een half uur laden, inclusief de gebruikelijke koffiepauze met een gevulde koek, zat alle netjes in trailer. 
Er was gelukkig weer wat ruimte gekomen om de ingebrachte en opgehaalde goederen neer te zetten en te beoordelen voordat de goederen naar de winkel worden gebracht om verkocht te worden.

De trailer is via Duitsland en Polen op weg gegaan naar Beregowo in Oekraïne. De volgende dag,  vrijdagmiddag, kwam in Sassenheim het bericht binnen dat dit transport toch niet meer welkom was omdat de voorschriften voor de invoer van hulpgoederen onlangs waren gewijzigd. De reden was dat de opgestelde documenten niet meer konden worden aangepast en de gevolgde procedures in Oekraïne waren niet herstelbaar. De trailer met goederen stond inmiddels (maandagochtend) bij de Pools – Oekraïense grens en kon figuurlijk gezien niet meer vooruit of achteruit. Niet meer vooruit omdat het kledingtransport een deellading was van een transport naar Oekraïne en de gehele lading op de vrachtbrieven stond. Niet meer achteruit omdat het kledingtransport inmiddels in Polen stond en het een kostbare zaak zou worden de kleding weer terug naar Nederland te brengen. Ook het transporteren van deze lading naar Tileagd in Roemenië was niet mogelijk.

Na overleg met de expediteur is toen besloten een vergelijkbaar goede doelen organisatie te zoeken in Polen. Deze organisatie is in de plaats Glogow in Polen gevonden en heeft de naam: Misja Humanitarna Nadzieja.
Kringloopwinkel Op Dreef heeft deze organisatie de hele lading cadeau gedaan, waar ze natuurlijk heel blij mee waren. Zij zouden de lading zelf uit de vrachtwagen halen en tijdelijk opslaan alvorens te verdelen.
Bij elkaar vertegenwoordigd deze lading namelijk heel veel bruikbaar materiaal voor arme mensen.
Na het weekeinde werden ook de nieuwe voorschriften voor hulptransporten naar Oekraïne ontvangen. Na bestudering van de voorschriften is gebleken dat deze voor kledingtransporten onwerkbaar zijn.
Kringloopwinkel Op Dreef heeft daarom tijdelijk het vizier op Roemenië gezet, zolang de spelregels voor hulptransporten naar Oekraïne niet zijn aangepast.
Kringloopwinkel Op Dreef is heel blij dat het kledingtransport toch een goede bestemming heeft gevonden als is het niet de bestemming die men voor ogen had.

Kledingtransport op 22 augustus 2019

Op donderdag 22 augustus 2019 is het derde kledingtransport van 2019 voor Oekraïne geladen.

Klaar voor transport

Nadat in mei 2019 een kledingtransport naar Oekraïne is gegaan zijn medewerkers (dames) van Kringloopwinkel Op Dreef als het ware gewoon doorgegaan met het uitzoeken van kleding voor het volgende transport. Alle binnengebrachte kleding wordt nagekeken, gesorteerd op soort (heren-, dames-, jongens, meisjes-, baby-en sportkleding, dekens, schoenen, gordijnen, brillen, keuken- en badhanddoeken). En vervolgens ingepakt in banendozen en verhuisdozen. En daarna in de hal van “Le Depot” van Kringloopwinkel Op Dreef opgeslagen.
Op donderdag 22 augustus 2019 is het derde kledingtransport van 2019 voor Oekraïne geladen door medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef. Bij mooi weer worden in een tijdsbestek van twee uur zo’n 800 dozen met kleding en medische hulpmiddelen geladen. Behalve de dozen met kleding worden voor twee scholen 38 beeldschermen en 4 computers meegegeven, afkomstig van de christelijke basisschool “De Regenboog” uit Voorhout.
Van voetbalvereniging  “Ter Leede” worden diverse afgedankte, maar nog bruikbare, kleine doelnetten ontvangen en ook meegegeven. Verder gaan 10 dozen met Hongaarse boeken voor een tweetal scholen en een ladekast voor de dokterspost in Gát mee.

 

Onderweg naar de trailer

Inmiddels is de trailer onderweg naar Beregowo in Oekraïne. Hier zullen de goederen eerst in een douaneloods worden opgeslagen. De douane zal de goederen gaan controleren, dan de transportpapieren en het “free-gift certificaat” beoordelen en vervolgens alle papieren van een stempel voorzien. Dan zijn er inmiddels zo’n 3 maanden voorbijgegaan en zal er vermoedelijk al weer een nieuw transport in voorbereiding zijn.

Toch blijft het nodig deze hulpgoederen te sturen omdat het veel mensen ontbreekt aan inkomsten om “mooie” kleding te kopen. Ook de leerlingen op de scholen zijn heel blij met de “platte” beeldschermen en de snelle computers. Kringloopwinkel Op Dreef is door de inkomsten van de verkoop van tweedehandse goederen in staat deze transporten te bekostigen en deze mensen op deze wijze te helpen.

Transport schoolmeubilair op 23 mei 2019

Bij de onlangs gemaakte reis van het Pastoraal Fonds naar Oekraïne werden ook diverse scholen bezocht. In de school in Nagymuzsaly in de Karpaten werd, met name in de hogere klassen, schoolmeubilair aangetroffen dat nog stamt uit de jaren 1960-1970. Schoolmeubilair waarbij de leerlingen nog samen in een bank zitten. De inktpotjes ontbreken nog net.  Op het moment dat die reis naar Oekraïne wordt gemaakt, wordt op vrijdag 26 april bij de openbare basisschool Het Driespan in Enkhuizen, onder toeziend oog van een tweetal vrijwilligers van Kringloopwinkel Op Dreef, een hoeveelheid schoolmeubilair weggehaald en naar een tijdelijk opslag bij de fa. Moolenaar in Voorhout gebracht. Dit schoolmeubilair is in samenspraak met Barend Meiners van de “Boedeluitruimer” (Zoeterwoude- Rijndijk) ter beschikking gekomen van Kringloopwinkel Op Dreef dat voor verder verzending naar een middenschool in Nagymuzsaly in Oekraïne zal zorg dragen.

Voor het opmaken van de benodigde transport- en douanepapieren én de acceptatiedocumenten van de school is vereist dat alle leerling tafeltjes en -stoeltjes (samen 286), vergadertafels (13), stoelen (41), krukjes (39), bureaus (5) niet alleen worden geteld, maar ook per artikel worden gefotografeerd en de afbeeldingen in een document worden vastgelegd. De transport- en douanepapieren zijn met de nodige stempels via de expediteur verzonden naar Oekraïne om daarmee een vergunning aan te vragen bij douane (met nog meer stempels).
Binnen drie weken is dat gelukt.

Op donderdag 23 mei kan alles in een trailer worden geladen. Ogenschijnlijk een eenvoudige klus voor vrijwilligers van Kringloopwinkel Op Dreef om bijna 50 m3 aan schoolmeubilair in een grote trailer te laden. Maar als de trailer bij het laadadres aankomt, blijkt deze al voor meer dan de helft gevuld. Het is dan ook geen eenvoudige zaak, want schoolmeubilair laden is heel wat anders dan het laden van dozen met kleding, waar de vrijwilligers al de nodige ervaring mee hebben. Telkens ontstaan er twijfels bij de vrijwilligers of alles er wel in past. Maar door stug door te zetten, elk gaatje te benutten, een tafeltje vier keer om te draaien is het toch gelukt om alles wat in de hal staat in de trailer te laden.
De trailer kan na twee en een half uur laden weer vertrekken en zal, via de locatie van de expediteur waar de chauffeur alle transportpapieren krijgt, rechtstreeks naar de school in Nagymuzsaly in de Karpaten in Oekraïne te rijden. Dat is zo’n 1800 km van Sassenheim.
Daar zal alles bij de school worden gelost. Dit schoolmeubilair, dat ook al meer dan 20 jaar oud is, zal dan een tweede leven krijgen in een school in Oekraïne.

Kledingtransport op 16 mei 2019

Op donderdag 16 mei 2019 is het tweede kledingtransport van 2019 naar Oekraïne geladen door medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef. Bij mooi weer worden in een tijdsbestek van twee uur zo’n 724 dozen met kleding en medische hulpmiddelen in de trailer geladen.
Naast de dozen met kleding gaan er ook twee rolstoelen, twee looprekken, twee bundels met vijf wandelstokken, een bundel met 2 paar krukken en een postoel mee. Voor een school zijn 10 beeldschermen en een doos Engelse leesboeken meegegeven.

Kledingtransport op 21 februari 2019

Op donderdag 21 februari 2019 wordt het eerste kledingtransport van 2019 naar Oekraïne geladen door medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef. Ondanks de regen worden in een tijdsbestek van bijna twee uur zo’n 629 dozen met kleding en medische hulpmiddelen in de truck geladen.

Niet eenvoudig, want volgens de Oekraïense voorschriften mag een dergelijk hulptransport niet meer dan 6800 kg wegen, en het gewicht van de dozen die worden geladen is niet bekend. Anderzijds is met de expediteur een overeenkomst gesloten voor een volume aan vracht van maximaal 35 m3. Het uiteindelijke resultaat blijkt na weging 6350 kg te zijn.

Alle dozen worden ook per dorp, dit zijn er zes in Oekraïne, geteld alvorens de dozen in de truck worden geladen. Bij de transport documenten wordt een overzicht gevoegd van het aantal dozen per dorp. Als de contactpersonen van het Pastoraal Fonds in Oekraïne de dozen op mogen halen weten zij precies hoeveel dozen zij moeten krijgen.

Inmiddels is de truck onderweg naar Beregowo in Oekraïne. Hier zullen de goederen eerst in een douaneloods worden opgeslagen. De douane zal de goederen gaan controleren, dan de transportpapieren en het “free-gift certificaat” beoordelen en daarna alle papieren van een stempel voorzien. Dan zijn er inmiddels een paar maanden voorbijgegaan en zal er vermoedelijk al weer een nieuw transport in voorbereiding zijn.

Transport schoolmeubilair/kleding op 30 augustus 2018

Op donderdag 30 augustus 2018 hebben medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef weer een transport geladen voor een zestal dorpen in Oekraïne. In totaal worden 727 dozen geladen. Hiervan zijn 693 dozen gevuld met kleding, schoenen en sportartikelen, brillen enz. en 34 dozen met incontinentiemateriaal en medische artikelen.
Behalve kleding wordt nog school- en speelmateriaal geladen;  de tafeltje, stoeltje en speelmateriaal (o.a. klimrekken, banken)  Deze artikelen zijn ter beschikking gesteld door de directie van  de R.K. Basisschool Beekbrug te Lisse, die dit jaar helaas moest sluiten.
Het meubilair gaat nu naar de kleuter- en de middenschool in Gát. Hier beginnen de tafeltje, stoeltje en speelmateriaal aan een tweede leven.

De totale lading van dit transport weegt 7840 kg.

In middels is de trailer onderweg naar Beregszasz in Oekraïne en zijn de nodige documenten voorzien van heel veel stempels opgestuurd naar de contactpersoon in Beregszasz.
Daar zullen alle goederen tijdelijk worden opgeslagen tot de douane alle papieren heeft gecontroleerd en toestemming heeft gegeven om de goederen op te halen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Tranport-Oek-2018-08-30-Kleding-en-schoolmeubilair-1024x680.jpg

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is DSC_3752_2-e1536502405407-1024x680.jpg

Kledingtransport op 24 mei 2018

Op donderdag 24 mei 2018 is door medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef in totaal 667 dozen geladen. Vooral bananendozen, verhuisdozen en een aantal grote dozen. Naar schatting ongeveer 40 m3 aan goederen.

De dozen zijn gevuld met: kleding, schoenen, dekens, gordijnen, linnengoed, ondergoed, sportartikelen, brillen en lappen stof. Hiervan ook dozen op transport gezet gevuld met incontinentiemateriaal (15 dozen), verbandmiddelen en medische hulpmiddelen (15 dozen) voor doktersposten en speelgoed (4 dozen) voor kleuterscholen.  

Kledingtransport op 8 februari 2018

Op donderdag 8 februari 2018 zijn door medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef in totaal 580 dozen geladen. Vooral bananendozen, verhuisdozen en een aantal grote dozen. Naar schatting ongeveer 35 m3 aan goederen.

De dozen waren gevuld met: kleding, schoenen, dekens, gordijnen, linnengoed, ondergoed, sportartikelen, brillen en lappen stof. Tevens werden werden dozen op transport gezet gevuld met incontinentiemateriaal, verbandmiddelen en medische hulpmiddelen voor doktersposten en speelgoed voor kleuterscholen.

De dozen gaan nu eerst naar het douanedepot in Beregowo, waar het naar verwachting 3 – 5 maanden zal blijven staan in een douanedepot  voordat goedkeuring wordt verkregen en deze dozen het aan de contactpersonen van het Pastoraal Fonds af te geven. Ook het vorige transport van augustus 2017 heeft helaas zolang in het douanedepot gestaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schoolmeubilair naar Gát in Oekraïne op donderdag 5 oktober 2017

Kringloopwinkel Op Dreef te Sassenheim brengt door verkoop van tweedehandse goederen geld bijeen om projecten van het Pastoraal Fonds in Roemenië en Oekraïne te financieren.
Regelmatig wordt tijdens de bezoeken aan Oekraïne en Roemenië gevraagd of er ook schoolmeubilair voor kleuterscholen en lagere scholen kan worden opgestuurd. Ook in de maand mei van dit jaar werd die vraag opnieuw in het plaatsje Gát in Oekraïne gesteld. Graag zouden zij leerlingen sets, tafels, stoelen, kasten e.d. ontvangen. Omdat dit zelden wordt aangeboden kunnen wij hen bijna nooit helpen. Maar toch ………..
Na het lezen van de krantenberichten over de sluiting van De Rembrandtschool te Lisse is contact gezocht de Stichting voor Protestants-Christelijk Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek met als doel het verkrijgen van overtollig schoolmeubilair ten behoeve van de scholen in Roemenië of Oekraïne. Op dit verzoek is vanuit de stichting PCPO-DB positief gereageerd.
Eind juni en begin juli 2017 is een deel van de inventaris opgehaald bij De Rembrandtschool in Lisse om in Oekraïne een goede bestemming te krijgen. Omdat nog de nodige formaliteiten met de Oekraïense douane en ook het transport nog moesten worden geregeld is het schoolmeubilair tijdelijk opgeslagen bij Moolenaar bv in Voorhout.

 

Op donderdag 5 oktober 2017 is het transport met schoolmeubilair geladen en zal na een reis van ca. 1800 km bij de lagere school in Gát in Oekraïne worden gelost. Dit schoolmeubilair, waaronder leerlingen sets, hoge en lage schooltafels, verrijdbare kapstokken, diverse kasten en zo’n 60 stoeltjes,
krijgt zo een tweede leven in een school in Oekraïne.
Kringloopwinkel Op Dreef is blij ook op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan het hergebruiken van goede artikelen en materialen op locaties zoals scholen en dergelijke waar het nog goed bruikbaar is.

Kledingtransport op 17 augustus 2017

Op donderdag 17 augustus 2017 zijn door medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef in totaal 639 dozen geladen. Vooral verhuisdozen, bananendozen en een groot aantal zeer grote dozen. Naar schatting ruim 35 m3 aan goederen.
De dozen waren gevuld met: dameskleding (230), herenkleding (95), kinderkleding (52), babykleding (35), schoenen (60), donkere kleding (10), dekens (40), gordijnen (10), linnengoed (50) ondergoed (7), sportartikelen (20), brillen (1), lappen stof (8), incontinentiemateriaal (11),
14 beeldschermen voor Pc’s (5) en verbandmiddelen voor doktersposten (5).

Ogenschijnlijk lijkt dit een groot transport, maar als u bedenkt dat bijvoorbeeld de 230 dozen met dameskleding over zeven dorpen moeten worden verdeeld, dan zijn het ongeveer 30 dozen per dorp. Als in die dorpen gemiddeld 75 personen van deze gift gebruik maken, dan betekent dit slechts enkele kledingstukken per persoon. Zo worden ook de dozen met andere goederen over de dorpen verdeeld. Naar doktersposten, scholen en sportverenigingen wordt speciaal door hen gevraagde goederen opgestuurd.

 

 

Kledingtransport op 8 mei 2017

Op maandag 8 mei 2017 zijn door medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef weer 495 dozen met kleding, schoenen, dekens, enz. geladen voor de Karpaten in Oekraïne. Daarnaast waren 36 dozen gevuld met bijzondere artikelen, zoals incontinentiemateriaal, gebreide artikelen van de HobbyGroep van de Protestantse Gemeente Sassenheim en ontvangen tijdens het inbrengen van kleding, Engelse jeugdboeken, verbandmiddelen en wandelstokken voor de doktersposten, speelgoed voor de kleuterschool. In totaal ca. 35 m3.
De dozen zullen nu eerst naar het douanedepot in Beregowo worden gebracht, waar het naar verwachting 3 – 4 maanden zal blijven staan voordat goedkeuring wordt verkregen deze dozen het aan de contactpersonen van het Pastoraal Fonds af te geven. Ook het vorige transport van begin februari 2017 heeft zolang in het douanedepot gestaan.

 

  

Kledingtransport op 16 februari 2017

Op donderdag 16 februari 2017 zijn er door medewerkers van Kringloopwinkel op Dreef 528 dozen met kleding, 12 dozen met pampers, 5 dozen met speelgoed, 4 dozen met verbandmiddelen, 3 dozen met doelnetten, 3 dozen met lappen stof, 1 door voor de vroedvrouw en 15 wandelstokken geladen voor
de 7 dorpen in Oekraïne.

 


Kledingtransport naar Oekraïne 25 augustus 2016

Op donderdag 25 augustus 2016 zijn ruim 480 dozen met kleding, schoenen, dekens, enz. geladen voor de zes dorpen in Karpaten in Oekraïne. Ook zijn een groot aantal knuffels voor de kinderen op de kinderdagverblijven en kleuterscholen meegestuurd. Voor de Middenschool in Gát, die een heuse naaiatelier in de school heeft, zijn mooie lappen stof meegegaan.

Het transport gaat nu eerst naar een douaneloods in Beregowo. Daar zal het waarschijnlijk drie maanden blijven staan alvorens een besluit is genomen en de douane het transport zal vrijgeven.

Vervolgens komen de contactpersonen uit de zes dorpen de dozen met goederen ophalen en kunnen ze deze gaan verdelen in de dorpen onder de arme mensen.

Dit verdelen gaat niet eenvoudig. Alles wat wordt weggegeven wordt eerst gewogen en vervolgens op naam van de persoon geregistreerd. Het tonen van een paspoort is hierbij verplicht. Uiteindelijk moet de administratie sluitend zijn.