Volg ons op
Volg ons op Facebook


Bijgewerkt op
11-12-2017
Nieuwe kerkbanken voor Reformatorische kerk in Bilghezd (RoemeniŽ)


De officiŽle plechtigheid van de ingebruikneming van het aangelegde drinkwaterleidingsysteem in Bilghezd in RoemeniŽ (zie verslag Drinkwaterproject) vond buiten de Reformatorische kerk plaats. Dat kwam omdat de kerk van binnen werd gerestaureerd. Dat daarbij de kerkbanken niet helemaal ongeschonden zouden blijven is duidelijk op de foto te zien.

Nadat de restauratie was voltooid werden de oude banken weer teruggeplaatst.

Aan het Pastoraal Fonds werd een verzoek om nieuwe kerkbanken voorgelegd. In Nederland werd vervolgens gespeurd naar nieuwe kerkbanken en uiteindelijk gevonden IJsselstein.
In "Tussenspel" (de zondagbrief van de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk van IJsselstein) van 16 november 2003 stond het volgende bericht:
ď Een tweede leven voor de kerkbanken van de Burchtkapel.
De banken van de Burchtkapel worden te koop aangeboden. U kunt de bank voor uzelf kopen en een plaats geven in uw interieur, maar u kunt hem ook ter beschikking stellen aan de Reformatorische kerk in Bilghezd in RoemeniŽ. Een prachtig idee om daar een bijdrage te leveren aan de opbouw van de gemeente en onze banken weer in hun eigen omgeving een tweede leven te geven. De prijzen van de banken zijn 35 euro (vierzits) en 45 euro (zeszits). De sluiting van de verkoop is i.v.m. het transport in begin december 2003 naar RoemeniŽ al over enkele dagen.

Hoe komen we nu in Bilghezd terecht zult u zich afvragen, dat zit als volgt: het Pastoraal Fonds van de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente van Sassenheim steunt diverse projecten in RoemeniŽ en in OekraÔne. Vorig jaar was ťťn van de projecten die gesteund werd de restauratie van de zeer oude Reformatorische kerk van het dorpje Bilghezd in RoemeniŽ. Na de restauratie vielen de wankele en armoedige bankjes natuurlijk nog meer uit de toon dus ging men op zoek naar iets beters. Na links en rechts geÔnformeerd te hebben kwam men via ds. Tim Moll (de voormalige predikant te IJsselstein en nu te Sassenheim) in IJsselstein terecht. Het Pastoraal Fonds vond onze Burchtkapel-banken zo mooi dat zij ze graag wilde kopen voor de kerk in Bilghezd. Het transport naar RoemeniŽ is begin december gepland, zodat zij voor de Kerst kunnen zijn geplaatst, dus enige haast is geboden.Ē

Op 3 december 2003 vertrok een 5-man sterke delegatie vanuit Sassenheim naar IJsselstein om de kerkbanken voor het transport gereed te maken. Dat wil zeggen dat alle kerkbanken: 28 zeszitters en 16 vierzitters los van de vloer gemaakt moesten worden. Eerst vond echter de officiŽle overdracht van de kerkbanken plaats van de heer Arjan Spelt, vertegenwoordiger van de kerkvoogdij van de Hervormde Gemeente IJsselstein aan de heer Nico Broekhuizen, voorzitter van het Pastoraal Fonds.

Wat bleek:
De banken die 43 jaar in het IJsselsteinse kerkgebouw hebben gestaan waren allemaal gesponsord door de gemeenteleden voor het goede doel en werden als zodanig door de nu gevormde SoW-gemeente aan het Pastoraal Fonds aangeboden. Zelfs een deel van de transportkosten konden ook nog voor rekening van de gezamenlijke kerken worden genomen.
Nadat de plechtigheid had plaatsgevonden werden de kerkbanken losgeschroefd en terzijde gezet.

Op 15 december 2003 werden de banken ingeladen en naar Bilghezd getransporteerd.


Toen het transport ongeveer 3 kilometer van de eindbestemming verwijderd was bleek dat de weg niet begaanbaar was voor de vrachtwagen omdat de weg te glad was en er teveel sneeuw lag. De plaatselijke bevolking heeft de kerkbanken met paard en wagen vanaf de hoofdweg opgehaald en de laatste drie kilometer zelf moeten transporteren.
Op 18 december 2003 stonden de kerkbanken in de Reformatorische Kerk in Bilghezd.