Volg ons op
Volg ons op Facebook


Bijgewerkt op
11-12-2017
Werkbezoek aan Oekraďne van 5 april t/mt 14 april 2010


Op maandag 5 april 2010 is het weer zover. Om 04.00 uur vertrekt een delegatie van het Pastoraal Fonds in alle vroegte richting Oekraďne. De groep bestaat uit Nico Broekhuizen, Henk Maat, Marja Mantel, Jan Linthout en Riet Geldolf. Riet is bereid gevonden om als Hongaarse tolk mee te gaan omdat de ingehuurde tolk op het laatste moment heeft afgezegd.
We nemen (weer) een grote hoeveelheid aan dozen mee gevuld met medicijnen, verbandmiddelen, infuuszakjes en -slangen, stomazakjes, bloedsuikerstrips, bloeddrukmeters, en kraampakketten, posters van de Keukenhof, cadeautjes voor de kinderen en contactpersonen, enz. enz. en dan nog onze eigen bagage. Het is zelfs nodig een bank van het busje thuis te laten.
Op de eerste dag verloop de reis volledig naar wens en komen we op tijd in Hongarije aan in onze overnachtingplaats bij het Paprika Csárda Hotel. Op de tweede dag komen we rond half twee ‘s middags bij de Oekraďense grens. Nadat de douane enkele dozen heeft open gemaakt en de goederen voor de dokter en de kinderen heeft gezien zijn we binnen een half uur de grens over, een record. De contactpersonen in Gát staan niet op de uitkijk, want zo vroeg verwachten ze ons niet. Het is een hartelijk weerzien.
Er volgt nu geen verslag van alle bezoeken die in de komende 6 dagen worden gebracht. Alleen de meest opvallende zaken zullen worden beschreven.

We zijn heel nieuwsgierig hoe het is met de renovatie van de Kleuterschool “Hópehely” (Sneeuwvlok) in Gát. Dit project wordt door het Pastoraal Fonds gefinancierd, met subsidie van het NCDO. In begin 2009 is onder leiding van de projectleider, de burgemeester van Gát, Lörincz Béla, begonnen met een grote renovatie en het project moet nu (bijna) zijn afgerond. We worden direct naar een lokaal gebracht, waar leerlingen al klaarstaan en –zitten en waar op de muur de tekst staat: “Wij zijn blij met onze Nederlandse gasten”. Voor de tekst staan jongens en meisjes in Hongaarse en in Nederlandse klederdracht. Het lijkt net op een plaatje uit Volendam. Na een toespraak door de Hoofdleidster, zang en dans door de kinderen, de overhandiging van “brood en zout” (Het brood vertegenwoordigt de gastvrijheid, de warmte van de Oekraďense gastvrijheid, afkomstig van de rijke zwarte grond van dit land. Het zout symboliseert de vriendschap, een eeuwige vriendschap die nooit zal verzuren, zoals het zout nooit door de tijd wordt aangetast. Daardoor verliest het nooit zijn smaak) aan Nico Broekhuizen worden we door de school geleid.
We zien de prachtig opgeknapte en geschilderde gangen, trappen, lokalen, slaapzalen en toiletruimten. Tussendoor worden de cadeautjes en Lego Duplo aan de kinderen gegeven. We lopen door een mooie gang naar de wasruimte met de twee badkuipen en de nieuwe wasmachine. Vervolgens naar de administratie en de ruimte van de verpleegkundige. De verpleegkundige heeft de beschikking over een kantoortje met twee aangrenzende slaapkamers waarin een bedje staat. Na dit gezien te hebben laat men ons een kleine (vergaderruimte) en een grote ruimte zien waarin een nieuwe tafel met daaromheen nieuwe stoelen zien. Deze grote ruimte zal in de winter als speelruimte voor de kinderen worden gebruikt. Uiteindelijk komen we buiten. Daar is het nog een drukte van belang. De laatste hand wordt gelegd aan bepleisteren van het oude ketelhuis en het plaatsen van een hekwerk rondom een nieuw speelgedeelte voor de kinderen. Verderop is iemand bezig op de asbesthoudende omheining een sprookje in beeld te brengen (te schilderen). We zijn allen zeer enthousiast over het geweldige eindresultaat, dat naar onze mening bovenverwachting is geslaagd.
Ook aan de kinderen is te zien dat zij zich in deze nieuwe, schone en fleurige omgeving thuis voelen. In de afgelopen maanden zijn er zo’n 20 nieuwe kleuters bijgekomen en de kleuterschool heeft nu zelfs een wachtlijst van 25 kinderen. En dan te bedenken dat de kleuterschool ongeveer drie jaar geleden op het punt stond gesloten te worden. Het Pastoraal Fonds is samen met de burgemeester van Gát en de Hoofdleidster trots op dit fantastische eindresultaat. Op de website www.kringloopwinkelsassenheim.nl zullen zo spoedig mogelijk alle foto’s van de gehele renovatie worden gezet.
Op de lagere school zijn met hulp van het Pastoraal Fonds alle ramen op de begane grond vervangen door kunststoframen met dubbelglas. De contactpersoon in Gát heeft extra op de kosten kunnen besparen door het werk in de koude winterperiode te laten doen, op het moment dat er eigenlijk geen werk was. Hierdoor kon ook het pad rondom de school worden voorzien van extra betontegels en grind.
In Kisbegány gaan we eerst naar een persoon die een stoma (onnatuurlijke opening van een lichaamsholte met de buitenwereld) heeft. In Oekraďne zijn geen hulpmiddelen te koop die op de stoma kunnen worden aangesloten. Veelal is een patiënt aangewezen op familieleden die deze hulpmiddelen in Hongarije gaan kopen. Een geschatte jaarlijkse uitgave van ca. 2500 euro. De persoon heeft in de loop van de jaren van alles geprobeerd omdat het geld hem ontbreekt. Hij toont ons een plastic zak met daarin allerlei kleine zakjes en riemen. Hij is opgewonden, ontroerd en blij als we hem een doos met de vereiste hulpmiddelen geven, die gesponsord zijn door een echtpaar in Sassenheim. Hij begint de doos meteen uit te pakken en zegt dat alles goed is.
Bij de dokterspost laden we een groot aantal dozen uit. Evenals vorig jaar staat de dokter weer perplex (hij spreekt alleen de Oekraďense taal en wij Hongaars! via de tolk). De kraampakketten kwamen goed van pas, want er werden 25 kinderen geboren in het dorp. De verbouwing van de dokterspost is in volle gang en komen wat dat betreft iets te vroeg. Volgend jaar beter!
De volgende dag gaan we naar de lagere school in Balazsér. Hier is de keuken helemaal verbouwd. Vorig jaar hebben we in de oude keuken nog heerlijke gebakken vis gegeten. Nu zit de kok(kin) vlees te snijden voor een maaltijdsoep in de prachtig opgeknapte keuken. Er ligt een nieuw betegelde vloer, de wanden zijn opnieuw betegeld en de wasbakken met warm en koud water staan er goed bij. Alles is schoon en licht. Een hele verandering sinds vorig jaar. Ook de kok(kin) heeft er (weer) schik in. De oude roestige ketel voor de watervoorziening is vervangen door een hydrofoor die in een schone en betegelde ruimte staat. Omdat onze contactpersoon heel veel tijd nodig heeft gehad voor deze lagere school, heeft hij niet alle aandacht kunnen besteden aan wat verbeteringen van de kleuterschool in Balazsér. Maar hij heeft wel een verzoek om een financiële bijdrage op papier gezet die hij aan het einde van ons gesprek overhandigt.
Op zaterdag 10 april is een speciale officiële opening van de Kleuterschool “Hopehely” (Sneeuwvlok) in Gát voor de delegatie van het Pastoraal Fonds en alle contactpersonen van het Pastoraal Fonds. Op nieuw gaan we naar hetzelfde lokaal als een paar dagen eerder. De Hoofdleidster kan nu de zin: “Wij zijn blij met de Nederlandse gasten” in het Nederlands voorlezen. Er volgen wat toespraken door de Burgemeester, de vroegere directeur van de kleuterschool en een regionale inspecteur. Alle sprekers overhandigen een oorkonde aan de voorzitter van het Pastoraal Fonds, Nico Broekhuizen. Als iedereen uitgesproken is houdt Nico een toespraak in het Nederlands die door Riet in het Hongaars ook wordt uitgesproken. Opnieuw krijgen we een optreden van de leerlingen. De correspondent van de Beregi Hírlap heeft op 19 april een stukje met foto’s in de Oekraďense krant geplaatst www.beregihírlap.uz.ua Daarna worden we allen rondgeleid. De Oh’s en Ah’s (maar dan in het Hongaars) zijn telkens duidelijk te horen en men raakt er niet over uitgesproken.
Na een gezamenlijke maaltijd aangeboden door de burgemeester en de hoofdleidster van de kleuterschool gaan we allen tevreden en voldaan naar onze tijdelijke verblijfsplaatsen.
Maandags gaan we naar de kleuter- en lagere school in Nagymuzsaly. We zijn heel nieuwsgierig of het schoolmeubilair van de Chr. Basisschool De Rank is aangekomen en hoe men dat over de verschillende klassen en scholen heeft verdeeld. Op de kleuterschool zien we een groot aantal kleine setjes meubilair, waar de kinderen en de schooljuf al gebruik van maken. Ook staan er een groot aantal kasten waarin speelgoed is opgeborgen. Er zijn twee lokalen voorzien van het meubilair. Tevens zien we dat de ramen in de school zijn vervangen door kunststoframen met dubbelglas en de slaapzaal helemaal is opgeknapt. In de winter heeft men geen kou geleden en de kinderen zien er allemaal heel opgewekt uit; zeker als we nog een hoeveelheid Lego Duplo achterlaten. Op de lagere school komt de directeur ons al opgewekt tegemoet als we met ons busje aan komen rijden. Ze laat ons 8 lokalen (4 Hongaars- en 4 Oekraienstalige) zien waar het schoolmeubilair staat, inclusief de nodige kasten. Ook in de eetzaal staan een zestal lage tafels met daaromheen een zestal klein stoeltjes. Er zijn ook een 15-tal setjes naar de bibliotheek/leeszaal van de Reformatorische kerk gegaan. Deze bibliotheek leent geen Hongaarse boeken uit; men is verplicht de boeken in de leeszaal te lezen.
Ze vertelt dat de enorme vrachtauto met vereende krachten in 4 uur tijd was gelost, waarbij men versteld stond van de grote hoeveelheid tafels, stoelen en kasten die daar uit te voorschijn kwam. Voordat het de uiteindelijke plaats van bestemming zou vinden werd het schoolmeubilair tijdelijk opgeslagen in de gymzaal. Het oude meubilair zien we in de gang staan. Dat zal nog worden verkocht aan de ijzerhandel.
Bij de lagere school zijn op kosten van het Pastoraal Fonds ca. 60 ramen vervangen door kunststoframen met dubbelglas. De directeur had toen ook maar opdracht gegeven voor de laatste 30 ramen, in de veronderstelling dat het Pastoraal Fonds deze ook mogelijk zou gaan financieren, een onaangename verrassing. Een methode die in Oekraďne meer wordt toegepast: beginnen zonder dat er geld is.

Terugkijkend op deze reis kun je stellen dat er weer heel wat is bereikt en gerealiseerd. Hiervoor was heel veel menselijke inspanning nodig. Zowel in Sassenheim, waar vrijwilligers van de Kringloopwinkel Op Dreef er telkens weer voor zorgen dat geld bijeen wordt gebracht. Maar ook in Oekraďne waar de mensen gemotiveerd een kindergarden, kleuterschool, een dokterspost, een lagere school opknappen. Of zorg dragen voor de diaconale hulp aan de mensen die het nodig hebben door het uitdelen van kleding die vanuit Nederland wordt opgestuurd, het rondbrengen van maaltijden via tafeltje dekje of de voedselpakketten die worden verspreid.
Allen die hieraan meewerken is grote dank verschuldigd.